Най-често задаваните въпроси

Как да се търсят цените на хотела?

Ако сте избрали хотела и датата на пристигането, натиснете бутон "Провери", и ще имате възможност да видите цените, както и да резервирате стаи в този хотел.

Ние пътуваме с деца. Има ли детски легла в стаята?

Нашият съвет е  да резервирате стая, отговаряща на броя гости. Ако не сте намерили стая, способна до побере всички гости, проверете публикуваните на страницата на хотела правила за настаняване на деца и предоставянето на допълнителни легла. Ако хотелът предвижда предоставянето на допълнителни легла и настаняването на деца в своите правила, тогава при резервацията оставете, моля, своето искане за допълнително легло и  посочете възрастта на децата в съответната графа . Служителите на хотела ще направят всичко възможно, за да изпълнят Вашата поръчка. Допълнителната стойност няма да бъде включена в общата цена на резервираната стая. За да се уверите, че Вашата заявка ще бъде изпълнена и да уточните окончателната стойност на настаняването, моля, свържете се непосредствено със служителите на хотела, като използвате информацията за контакт, посочена във Вашето електронно потвърждение на  резервацията. Системата за  онлайн-резервации Hotel Looking не гарантира изпълнението от хотела на поетите от него задължения.  За изясняването на всички спорни въпроси, моля, свържете се с нашите сътрудници
E-mail: service@hotellooking.com   Tel: +36305271231 Fax: +3612746292.

Как да разбера има ли паркинг в хотела и как да резервирам място на него за своя автомобил ?

Наличието на паркинг и стойността му се посочва в раздел "Услуги в хотела".  Ако е  посочено, че е необходима предварителна резервация, свържете се моля директно със служителите на хотела. Данните за контакт с хотела се намират във Вашето електронно  потвърждение на резервацията.
Как да намеря телефона за контакт и/или адреса на електронната поща на хотела?

След завършване на резервацията ще се отвори страница с телефона, факса и електронния адрес на хотела. Също така информацията за контакт ще бъде предоставена във Вашето електронно потвърждение на резервацията. Реквизитите на хотела винаги се поместват в горната част на страницата на всеки хотел. Обърнете внимание, че след извършването на резервацията Вие ще можете да разгледате, разпечатате, анулирате или направите промени в поръчката.

Как да анулирам поръчката или да направя промени в нея?

Моля, влезте в раздел "Моите поръчки" по един от двата следни начина: 1) кликнете върху линка  "анулация/промени"  2) от главната страница на хотела влезте в раздела "Моите поръчки" и въведете предоставения Ви след завършване на резервацията номер на резервацията и пин код. След това кликнете на  "промени" за да промените типа стая или на  "анулирай", за да анулирате резервацията. Вероятно хотелът ще  Ви наложи глоба за анулирането на резервацията. Ако анулирането е станало по.късно от 2 дни преди пристигането.

ПИН-код и за какво е необходим?

Вашия ПИН-код  е 4-цифрено, произволно генерирано число. Уникалната комбинация на номера на Вашата резервация и  ПИН-кода ще Ви позволи да влезете в раздела Моите поръчки и да видите, промените или анулирате Вашата резервация, затова е важно да пазите Вашия ПИН-код на сигурно място.

Какво влиза в цената?

Във вашето писмо за резервация е посочено, включени ли са изхранването или данъците в цената или те се заплащат отделно. Наличието на всички, не влизащи в този списък допълнителни удобства и особени искания е  необходимо да се обсъдят директно с администрацията на хотела след завършването на  процедурата по резервацията (например, паркинг, трансфер,изхранване и т.н.).

Как ще разбера, че моята резервация е потвърдена?

След завършването на 4 стъпки в процеса на резервация  Вие трябва да кликнете върху "Резервирай". След което ще видите страницата с потвърждението, на която ще бъде посочен номерът на Вашата резервация и ПИН-кода. Вашата резервация е потвърдена. Моля запишете или разпечатайте номера на Вашата резервация и ПИН-кода. На посочения от Вас в процеса на резервацията електронен адрес ще бъде изпратено електронно писмо с  потвърждение на Вашата резервация. Вие също така можете да видите потвърждението на Вашата резервация, като отидете на линка Моите поръчки.

Възможно ли е да се направи резервация по телефона?

Разбира се ако имате действаща кредитна карта, и бихте искали да резервирате стая по телефона, моля обадете се на телефон  Tel: +36305271231 Fax: +3612746292.

Как мога да намеря адреса на хотела?

Адресът на хотела е посочен в горната част на страницата на хотела на сайта, както и във Вашето потвърждение на резервацията. Също така във Вашето потвърждение на резервацията са  посочени Gps координатите на хотела, които ще Ви помогнат без особени проблеми да стигнете до хотела.

© HOTELLOOKING 2011 | All right reserved